Proiecte anterioare
Proiecte anterioare:
• Proiectul “Respiratia a doua” – dezvoltarea serviciilor de ingrijire comunitara si la domiciliu in Moldova, crearea unui Centru gerontologic pentru reabilitare sociala si medicala pentru oamenii in etate, OSI, 1998;
• Training-uri pentru dezvoltarea voluntariatului in domeniul de reabilitare medicala si sociala a oamenilor in etate, Foundatia Soros Moldova, 1999;
• Conferinta Nationala “Calitatea vietii a oamenilor in etate si dezvoltarea unor standarde nationale de ingrijire”; OSI, 2000;
• Organizarea intrunirii “Dezvoltarea Retelei nationale a ONG-urilor ce lucreaza cu si pentru oamenii in etate”, HAI; 2000;
• Continuarea activitatii proiectului “Respiratia a doua”; durata – 1 an 6 luni,; OSI, 2001-2002 ;
• Training cu participarea reprezentantilor din Reteua nationala a ONG-urilor ce lucreaza cu si pentru oamenii in etate din Moldova, HAI, Charity Know How, iulie 2001 ;
• Publicarea cartii “Nimic despre noi – fara noi”, HAI, LGI, 2001;
• Crearea unui Centru Informational si Consultativ de Ingrijire Paliativa, Fundatia Soros Moldova, 2002-2003;
• Proiectul “Reintegrarea oamenilor in etate in societatea din R. Moldova” in colaborare cu HAI, Londra ”, TACIS, Comisia Europeana, 2003-2004;
• Proiectul “Viata cu Speranta” dezvoltarea serviciilor de ingrijire paliativa pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA si crearea unor grupuri de ajutor reciproc, Foundatia Soros Moldova, 2004-2005;
• Vizita profesorului Jacek Luczak in Moldova, organizarea unui seminar international despre ingrijirea paliativa, Foundatia Soros Moldova, iunie 2004.
 
 
Proiectul „Respiratia a doua”

Scopul principal al proiectului e crearea unor servicii de ingrijire comunitare si la domiciliu in Moldova pentru sporirea longevitatii si socializarea maxima a oamenilor in etate, dezvoltarea Retelei Nationale de ONG-uri ce lucreaza cu si pentru oamenii in etate, dezvoltarea unui parteneriat cu HAI, Londra. Un alt scop al proiectului e propagarea ideilor de ingrijire paliativa in Moldova.
     
 
STRUCTURA SERVICIILOR

Centrul de zi: 9.00-16.00, 5 zile pe saptamina, reabilitare sociala, asistent social (programe de stimulare a activitatilor mintale, terapie creativa, jocuri, concursuri).

Ingrijirea la domiciliu: zilnic cite 3-4 ore pentru fiecare client; ingrijitorii lucreaza de 2-3 ori pe saptamina; consultatie de catre coordonatorul serviciilor de 2 ori pe saptamina.

Hospice la domiciliu: deservire permanenta a 10-15 clienti la domiciliu.

Bucate pe roate (meals on wheals): 5 zile pe saptamina. 1-2-3 ore zilnic. Ingrijitor de 3 ori pe saptamina. Este monitorizat de catre coordonatorul serviciilor.
     
 
CENTRUL DE ZI

Ofera reabilitare sociala si medicala pentru persoane de peste 65 de ani, care folosesc transportul public.

Programul de activitati a Centrului de zi

1) Exercitii fizice pentru persoane de peste 60 de ani; zilnic; dezvoltarea activitatii mintale – 3 ori pe saptamina
2) Terapie creativa – 2 ori pe saptamina
   
 
3) Terapie muzicala (cintece) 2 ori pe saptamina
4) Lectii – teme medicale si sociale Teme medicale: - alimentarea la o virsta inaintata – o data pe saptamina - oamenii in etate si bolile – o data pe saptamina
5) Jocuri (Bingo) – o data pe saptamina
6) Vizionarea in comun a televizorului
7) Serbarea in comun a zilelor de nastere, sarbatorilor
8) Micuri dejunuri si prinzuri
9) Consultatii medicale (neurolog, oculist, terapeut)
   
 
10) Programul „Casa calda” - reprezinta o legatura dintre clientii Centului de zi si batrinii care nu iese din casa un timp indelungat. Se desfasoara de 1-2 ori pe saptamina pentru 15 persoane (comunicare, alimentarea impreuna, cintece, dansuri).
11) Programul „Casa deschisa” - de obicei, se organizeaza cu ocazia unei sarbatori, 40-50 de persoane se aduna impreuna intr-o atmosfera calda, cinta, recita poezii, etc.
   
 
SERVICIUL DE HOSPICE LA DOMICILIU

De obicei sunt deserviti 30 de clienti. Majoritatea sufera de cancer la sini, cancer la plamini, cancer la rectum de gradul IV. Sunt pacienti cu boala lui Alzheimer si ciroza decompensata la ficat.

Un program model de activitati al serviciului Hospice:
1) conversatii si relaxare spirituala
2) ajutor la igiena personala
3) curatenie
4) spalatul rufelor
5) exercitii fizice curative
6) masaj usor
7) profilaxia si tratarea decubitelor
8) pansament
9) clisma
10) injectii
11) perfuzoare
 
 

Este efectuat un lucru permanent cu pacientii si rudele lor. A fost deschis un program nou „Masa rotunda” pentru familiile persoanelor care au decedat si pentru muribunzi. Aici ei se impartasesc cu ideile, emotiile lor, astfel oferindu-se o sustinere reciproca.

PROGRAMUL DE INGRIJIRE LA DOMICILIU

Programul de asistenta la domiciliu este efectuat pentru 40 de persoane. Se efectueaza 2-3 vizite la domiciliu, iar in caz de necesitate se fac mai multe vizite pe saptamina pe parcursul unei luni de zile. In timpul desfasurarii activitatilor se ia in vedere o serie de standarde: drepturile clientului ce primeste ajutor si datoriile ingrijitorului sunt la egal respectate si satisfacute conform Bilului de drepturi la ingrijire; coordonatorul serviciilor de asistenta la domiciliu selecteaza potentialii clienti, folosind proportiile de activitati zilnice; pentru fiecare client se incepe un nou registru si se selecteaza un program individual; sunt respectate demnitatea si independenta clientului. Serviciile de asistenta la domiciliu, de asemenea, ofera gratis consultatii medicale si tratament in caz de necesitate.

 
 

Reusita principala a acestui proiect a fost dezvoltarea voluntariatului in rindurile persoanelor in etate si schimbarea rolului lor in societate. La sfirsit, haideti sa mentionam cuvintele unei voluntare in etate – Tatiana Riabova: „Vizitele noastre sunt asteptate cu nerabdare. Noi, de asemenea, suntem bucurosi sa-i vedem pe virstnicii pe care ii vizitam. Inainte nimanui nu-i pasa de noi in societate, iar acum capacitatile, cunostintele si experienta noastra sunt puse in buna folosinta. Noi, intr’adevar simtim parca am devenit mai tineri”.

   
 
Centrul Informational si Consultativ de Ingrijire Paliativa

Centrul Informational si Consultativ de Ingrijire Paliativa (CIC) a fost initiat in ianuarie 2003. este deschis de la 9.00 pina la 14.00 5 zile pe saptamina. Sunt facute consultatii de catre psiholog, terapeut si asistenta medicala. A fost creata o echipa dintr-un medic si o sora medicala, care pe linga consultatiile de la CIC mai fac si consultatii la domiciliu.
 
 
Rudele pacientilor sunt, de cele mai multe ori, ingrijorati de stresul cauzat de suferinta rudei si ingrijirea permanenta a pacientului terminal. Rudele, deseori, au nevoie de sustinere psihologica si de explicatii in privinta suferintei pe care o suporta ruda lor bolnava.
 
 

Cele mai frecvente intrebari puse de catre rude sunt urmatoarele:

- Cum de hranit pacientul si ce se poate de dat sa manince?
- Cum de evitat decubitele?
- Cum se face o clisma?
- Ce-i de facut cu durerea?
- Roaga asistenta sa-i invete cum se fac injectii.

Pacientii se intereseaza de:

- Cum sa traiasca si cum sa lupte cu asa o boala?
- Este oare posibil de usurat vietile lor si a rudelor lor?

 
 
Principalele diagnoze ale pacientilor sunt:

Cancer la uter
Cancer la intestine
Cancer la esofag
Cancer la plamini
Cancer la ficat Ictusuri cerebrale
Diabet cu complicatii
Cancer la vezica urinara
Limfosarcoma
Cancer la creier
Cancer la pancreas
 
 
Proiectul “Viata cu Speranta” dezvoltarea serviciilor de ingrijire paliativa pentru persoanele infectate cu HIV/SIDA si crearea unor grupuri de ajutor reciproc

1. Cadrul
general Dezvoltarea serviciilor la domiciliu si crearea unui model de ingrijire paliativa pentru persoanele infectate cu HIV si SIDA in mun. Balti.
2. Problema
Rapindirea epidemiei SIDA in Moldova a inceput din anii 1997-98. Comparativ cu celelalte tari raspindirea e destul de lenta. Cauzele infectarii cu HIV in 2003 sunt : 70% - intrebuintarea narcoticilor, 16% - contacte heterosexuale, 4,6% - prostitutia. In mun. Balti la 1 ianuarie 2004 au fost inregistrati 612 persoane infectate cu HIV, dintre care 598 sunt narcomani. Pe 1 ianuarie 2003 au fost inregistrati 695 persoane infectate cu HIV. Pe parcursul anului 2003 au fost inregistrate 38 de cazuri noi a infectarii cu HIV.
 
 
3. Scopurile si obiectivele proiectului

I. Cercetarea conditiilor de trai a celor infectati cu HIV si SIDA ce locuiesc acasa in familii cu ajutorul unei Anchete alcatuite si a unui interviu direct.
II. Aprecierea contingentului (numarului) celor care au nevoie de ingrijire paliativa la domiciliu.
III. Crearea unei echipe interdisciplinare de ingrijire paliativa pentru cei infectati cu HIV si SIDA.
IV. Instruirea membrilor echipei.
V. Crearea principiilor de baza a programei de ingrijire paliativa la domiciliu pentru cei infectati cu HIV si SIDA.
VI. Crearea unui program de lucru cu rudele celor infectati cu HIV si SIDA.
VII. Editarea unei brosure “Model de ingrijire paliativa la domiciliu pentru cei infectati cu HIV si SIDA”.
 
 

4. Metodele de implementare

• Crearea unei echipe, avind specificul sau. In echipa vor fi inclusi: un medic, 2 surori medicale, un narcolog, un medic infectionist (Centrul SIDA), un jurist, un slujitor la bisericii, un psiholog, un asistent social, un grup de voluntari (10-20).
• Programul de lucru la domiciliu
- lucru individual la domiciliu cu pacientul, care va fie efectuat de orice membru al familie conform necesitatilor (exercitii fizice, relaxare psihologica, consultatie de catre asistentul social, vizita individuala a preotului, etc)
- sustinerea psihologica si sociala a pacientilor si rudelor, terapie creativa si muzicala, ocuparea cu arta.
- Programul de ingrijirea conform Cartei de ingrijire cu semnarea unui contract. Carta de ingrijire include – ajutor la igiena individuala, curatenia, procurarea produselor, prepararea bucatelor, hranirea, manipulatii medicale in caz de necesitate (injectii, picuratori, profilaxia decubitelor, enema).

 
 
- Programe de profilaxie a tratamentului (terapia cu vitamine, antibiotici, de pansament).
- Selectarea si indreptarea la terapia ARV a pacientilor doritori care au nevoie de aceasta terapie.
- Traininguri pentru personal de instruire a ingrijirei paliative la domiciliu
- Traininguri pentru cei infectati cu HIV despre profilaxia SIDA si modul de viata in caz de infectare cu HIV.
- Crearea unor grupuri de ajutor reciproc din rindurile celor infectati.
- Petrecerea programelor “Casa calda” cu participarea prietenilor, echipei, alte persoane infectate conform dorintei pacientului.
- Programe de petrecere a sarbatorilor cu preparea bucatelor de catre pacienti.
- Programe de intilniri regulate a rudelor celor infectati cu HIV si SIDA cu scopul de instruire a lor si reabilitare psiho-sociala.
- Reflectarea activitatilor date in mass media
 
Programe educationale

• Conferinta practica si stiintifica “Introducere in Gerontologie si Nursing Gerontologic”,1999;
• Training-uri pentru voluntari (lucratori sociali si medicali, reabilitarea sociala a oamenilor in etate, Judetul Balti, 2000;
• Training pentru oamenii in etate “O virsta sanatoasa si patologica ”, 2001;
• Training pe tema « Asistenta la domiciliu pentru ingrijitori » (voluntari in virsta), 2001;
• Training “Ingrijirea muribundului”pentru voluntari si rudele clientilor hospice;
• Conferinta Nationala pentru voluntarii in serviciile Hospice si Ingrijirea la domiciliu (dedicata Anului International al Voluntarilor), iulie 2001, Chisinau;
• Masa rotunda “Ingrijirea paliativa si serviciile Hospice”. Interdisciplinar pentru medici de familie, asistenti medicali si sociali, iunie 2001, Balti.;
• Seminar “Standarde in Ingrijirea Paliativa”, 11 septembrie 2001, Chisinau;
• Training pentru Reteaua Nationala a ONG-urilor ce lucreaza cu si pentru batrini. Lucru efectuat impreuna cu HelpAge International, Londra, iulie 2001, Chisinau;
• Conferinta Nationala “Introducere in ingrijirea paliativa si serviciile hospice”, septembrie 2001, 2002. Dupa conferinta a fost scris un Memorandum.
• Mese rotunde “Introducere in ingrijirea paliativa”, Balti, Cahul, mai 2002;
• Conferinta Nationala “Planul International de Actiune pentru Oamenii in Etate si situatia persoanelor virstnice din Moldova”, pentru asistenti sociali si reprezentanti ai Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Balti, Chisinau, august 2002
• Training-ul interdisciplinar despre ingrijirea paliativa pentru 60 de persoane, mai 2003, Balti;
• Seminarul International despre IP si Hospice cu expertul international Jacek Luczak, iunie 2004, Chisinau. Dupa Seminar a fost scrisa o Rezolutie. • Training despre IP pentru asistente medicale si medici, iulie 2004, Edinet
 

PUBLICATII:

• Brosura Informativa “Despre Hospice”, 1998;
• Ghidul “Introducere in Gerontologie si Nursing Gerontologic” pentru doctori, surori medicale, lucratori sociali, 1999;
• Ghid pentru voluntari “Pasi importanti in acceptarea activitatii de voluntar pentru asistenta medicala si sociala a oamenilor in etate”, 2000;
• “Calitatea vietii a oamenilor in etate si schematizarea standardelor nationale de ingrijire”, 2000;
• Policy Booklet « Nimic despre noi, fara noi », Oamenii in etate si luarea de decizii in Europa Centrala si de Est. Impreuna cu HAI si LGI, Londra, 2001 ;
• Ghid pentru voluntarii din serviciile Hospice (traducere in romana a materialelor de la Universitatea din Louisville, SUA), 2003 ;
• « Viata cu speranta », despre ingrijirea paliativa, 2003 ;
• “Convietuirea in familie unde un membru sufera de o boala incurabila” (recomandari pentru rude), 2003;
• Poster-calendar « Filosofia Ingrijirii paliative », 2003 ;
• Pliant « Zburind din intuneric spre lumina inconjurat de dragoste », 2003 ;
• Poste-calendar depsre activitatile dupa primul an de activitate a proiectului « Reintegrarea oamenilor in etate in societatea din Moldova », 2004 ;
• Manual practic despre activitatile din proiectul « Reintegrarea oamenilor in etate in societatea din Moldova », 2004.

 

Memorandumul Conferintei Nationale
“Introducere in Ingrijirea Paliativa si Serviciile Hospice in Moldova”


20-21 septembrie 2002, hotelul “Turist”, Chisinau


Scopul de baza a memorandumului este de a obtine o ingrijire paliativa pentru bolnavii terminali. Etica nu permite suferinte. “Societatea care nu ingrijeste de muribunzii sai are o filozofie vicioasa”, Cicely Saunders, fondatoarea serviciilor Hospice, Londra.

1. Politica nationala. A introduce ingrijirea paliativa in rindurile prioritatilor sistemelor de sanatate ale Republicii Moldova. Necesitatile financiare, fizice, emotionale trebuie sa fie compensate adecvat de catre stat.
2. Instruire. In programele de instruire pentru studentii universitatilor de medicina si colegiilor medicale, asistentii sociali trebuie sa fie incluse metode de ingrijire paliativa. Este necesar elaborarea standardelor de instruire a studentilor in ingrijirea paliativa. Este importanta instruirea in centre paliative de peste hotare (spre ex. “Casa Sperantei”, Brasov, Fondul Polonez de Hospice).
3. Statul trebuie sa asigure accesibilitatea morfinei pentru bolnavii terminali. Necesitatea de opioizi trebuie sa fie calculata in dependenta de numarul profesionistilor pregatiti, rapoartele anuale si aprecierile expertilor de la Biroul International de Control a Drogurilor (Viena). 4. Deservirea paliativa specializata. Crearea acestui serviciu, ca Comitetul National Polonez de Ingrijire Paliativa, este important atit pentru pacientii terminali, cit si pentru familiile lor.
5. Informare. Trebuie de inlcus conceptia de eficacitate si simplicitate a metodelor de incetare a suferintelor in rindurile populatiei, medicilor, activistilor politici. Recomandari: Este necesara coordonarea eforturilor. Pentru aceasta este nevoie de crearea unei Societati Nationale de Ingrijire Paliativa in Moldova. Membri pot deveni orice persoana interesata in ingrijirea paliativa. Aceasta organizatie trebuie sa formeze o retea activa, sa fie un initiator primar al schimbarilor din guvern, sa informeze societatea despre ingrijirea paliativa si sa colaboreze cu mass media.

 
Rezolutia Seminarului
„Ingrijiri Paliative in Republica Moldova”

Chisinau, 17- 18 iunie, 2004


In Republica Moldova circa 6 000 persoane decedeaza anual de cancer si circa 20 000 persoane din cauza altor boli cronice progresive inclusiv SIDA si tuberculoza. Acesti oameni sufera dureri, dispnee si alte simptoame care sunt prezente in stadii avansate si terminale ale maladiei. De asemenea, sufera si familiile lor disperate.
Ingrijirea paliativa/hospice ofera bolnavilor terminali o ingrijire si un tratament gratuit pentru alinarea durerii si a altor simptoame si sustine spiritual si psihologic pacientii si familiile lor. In acest context este nesatisfacatoare accesibilitatea opioizilor puternici de baza – morfina:
1. Absenta morfinei orale – un standard de aur al OMS pentru cuparea durerii moderate si puternice in cancer necesita introducerea in tratamentul durerii in regim de urgenta.
2. Cantitatea limitata de morfina injectabila in RM provoaca mari probleme pacientilor muribunzi, iar substituirea ei cu alti opioizi: Omnopon si Promedol – nu sunt recomandate de catre OMS.
3. Cantitatea de morfina administrata: 10 fiole pe o receta, prescrise de catre medicul de familie nu este suficienta pentru majoritatea pacientilor (conform normativelor OMS). Plus la toate, rudele pacientilor sunt impuse unei proceduri injositoare de a returna in institutiile medicale fiolele goale.
4. Reesind din punctele enumerate mai sus, rugam formarea unui grup mixt de lucru cu participarea reprezentatilor Ministerului Sanatatii, Comitetului de Control al Preparatelor Narcotice si Psihotrope si reprezentantii organizatiilor cointeresate, inclusiv ONG-uri, in schimbarea si imbunatatirea legislatiei RM cu privire la utilizarea preparatelor narcotice, conform recomandarilor OMS si experientei in domeniu a tarilor cu traditii in IP.
5. Elaborarea standardelor nationale de IP conform recomandarilor OMS este de asemenea o urgenta pentru Moldova.

Pacientii terminali din cauza politicilor restricte rareori decedeaza in spitale, iar majoritatea mor la domiciliu in suferinte groaznice. Circa 87% din aceste categorii de pacienti decedeaza acasa fara o ingrijire adecvata.

In Moldova au fost fondate 3 Hospice-uri neguvernamentale (Chisinau, Balti, Zubresti) si alte initiative de nursing pentru a alina suferinta si de a imbunatati calitatea vietii muribundului. Aceste organizatii ofera pacientilor ingrijire paliativa gratuita. Aceste servicii, oferite de catre profesionisti in IP nu sunt incluse in Programul National de Asigurare in Medicina.

Este o necesitate de urgenta pentru a modifica politicile guvernamentale, care trebuie sa includa ingrijirile paliative/Hospice in Programul National de Asigurare in Medicina cu acoperire financiara de catre CNAM.

Sustinerea si cooperarea Ministerului Sanatatii trebuie sa fie efectuata prin Consiliul de Ingrijire Paliativa format din reprezentantii Ministerului Sanatatii si persoanele cointeresate, care ar putea realiza obiectivele sus nominalizate. In numele participantilor la Seminar,

In numele participantilor la Seminar,

Irina Baicalov, director,Asociatia Gerontologica,„Respiratia a doua”,organizatorul Seminarului

Jacek Luczak, profesor, presedintele EPEC, directorul Hospice-ului „Palium” din Poznan, seful Catedrei si Departamenului Medicina Paliativa, Universitatea de Medicina din Poznan
 
 
   
"Aceasta website a fost creat cu suportul financiar al Comisiei
Europeane. Continutul acestei website este responsabilitatea HelpAge International si "Respiratia a doua" si nu neaparat
reflecta opinia Uniunii Europene.
 
 
The European Union
Second Breath
Help Age International